Unieke producten die u niet in de supermarkt vindt
Goede prijzen en regelmatig aanbiedingen
Uitgebreid assortiment aan importproducten

Dymkovo toy / Дымковская игрушка

Dymkovo toy - het is één van de Russische folk kleien kunstnijverheid. Het is ontstaan in het dorp Dymkovo, nabij de stad van Vjatka (nu het is stad Kirov) 

Dymkovo Toy -  is één van de oudste ambachten van Rusland, ontstond in de XV-XVI eeuw.

Дымковская игрушка - один из самых старинных Русских народных глиняных художественных промыслов. Возник XV - XVI веках в заречной слободе Дымково, прилегающей к городу Вятке (ныне г.Киров). 

 

Het ontstaan van deze speelgoed komt met de lente feest Whistler, waarvoor vrouwen uit de dorp Dymkovo maakte kleien fluitjes in de vorm van paarden, schapen, geiten, eenden en andere dieren; ze werden geschilderd in verschillende felle kleuren.

Later, toen deze lente feest zijn belang heeft verloren, Dymkovo kunstnijverheid werd niet alleen behouden, maar ook verder ontwikkeld.

Dymkovo toy - het is de handwerk. Elk speelgoed - is een creatie van een meesteres. Er kunnen nooit twee identieke stukken zijn omdat de hele proces van het maken van deze kleurrijke poppetjes herhaald zich nooit.

Voor de productie van speelgoed Dymkovo wordt lokale felle rode klei gebruikt, grondig gemengd met fijne bruine rivierzand. Alle delen van figuurtjes worden afzonderlijk gemaakt  en vervolgens samengesteld met behulp van vloeibare rode klei als bindmiddel. 

Na volledige droging ( 2 tot 50 dagen) en het afvuren bij een temperatuur van 700-900 °C,   poppetjes worden in twee of drie lagen met tempera wijting bedekt. ( vroeger werd het gewit met krijt, opgelost in melk). Eerder beeldjes werden beschilderd met tempera verven, vermengd in het ei en kvas, met behulp van stokken en veren in plaats van kwasten. Handbeschilderde poppetjes vervolgens werden bedekt met losgeklopt ei voor meer glans en fellere kleuren. Tegenwoordig worden er aniline kleurstoffen en de zachte borstel van wezel gebruikt. Het gebruik van een breed scala van kleuren, waarin veel rood, geel, blauw, groen, karmozijnrood, geeft Dymkovo speelgoed bijzondere helderheid en elegantie. Massive, abstract, en enigszins groteske vormen van de Dymkovo speelgoed worden benadrukt door ruches, gezwollen kragen, en andere eigenschappen. Strikt geometrische ornament is gebaseerd op een verscheidenheid van compositieschema's: cellen, stroken, cirkels, stippen worden aangebracht in verschillende combinaties. Finishing touch in de decoratie - zijn ruiten van goud folie, geplakt bovenop het patroon. 

De meest voorkomende onderwerpen: nanny met kinderen, vodonoski - vrouwen met emmers voor water halen, schapen met gouden horens, kalkoenen, hanen, herten, jonge mannen, dames.

Dymkovo toy is uitgegroeid tot een van de symbolen van de regio Kirov, met nadruk op de originaliteit en gewoontes van Vjatka regio en de oude geschiedenis.